Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Προστασία του Καϊάφα

Το blog αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την συγκρότηση κάποιας ομάδας για την προστασία της περιοχής του Καϊάφα (δάσος Στροφιλιάς). Η πρωτοβουλία είναι καθαρά προσωπική και ανεξάρτητη από οποιαδήποτε κομματική επιρροή. Ελπίζω στην συνεργασία ατόμων με γνώσεις ή και μη για το δάσος, καθώς οι δικές μου είναι περιορισμένες στο θέμα προστασία δασών. Απλά η ιδέα της αυτοδιάθεσης από την πλευρά ατόμων που εκτιμούν τα δάση γενικότερα, και ειδικότερα τρέφουν κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια για το συγκεκριμένο μέρος μου φαίνεται αρκετά λογική.
Η περιοχή του Καϊάφα ανά καιρούς έχει προκαλέσει τις ορέξεις του κεφαλαίου, αλλά μέχρι τώρα κατάφερε να αντισταθεί. Το δάσος από δεκαετίες φιλοξένησε κάθε είδους άτομα που επιλέγουν τον εναλλακτικό τουρισμό και την ελεύθερη κατασκήνωση. Πολλοί από εμάς γνωρίζαμε το κάθε δέντρο με το όνομα του, και ήρθαμε σε στενή επαφή μαζί του. Είναι κρίμα όλοι αυτοί που έβρισκαν στέγη κάτω από αυτά τα δέντρα να τα παρατήσουν τώρα στην τύχη τους, στην τύχη λαίμαργων επενδυτών.
Δεν έχει και πολύ νόημα να φορέσουμε όλοι μαύρα και να καθόμαστε στις πλατείες να θρηνούμε. Έχει νόημα να πλημμυρήσουμε από οργή η οποία όμως θα μας δώσει την ενέργεια να πράξουμε εποικοδομητικά, ώστε να μην αφήσουμε κανένα λαμόγιο να εκμεταλλευτεί την περιουσία που ανήκει σε όλους μας.
Από τα λίγα πράγματα που ξέρω είναι ότι λόγω του κλήματος της Ελλάδας τα πευκοδάση, όπως και πολλές ακόμα ποικιλίες δέντρων, έχουν αποκτήσει αυτοάμυνες στην πυρκαγιά. Η φωτιά άλλωστε αποτελεί εκτός από όλα τα άλλα και ένα φυσικό φαινόμενο.
Νομίζω ότι η μέθοδος της αναδάσωσης δεν έχει κανένα νόημα. Πολλές φορές κατά την αναδάσωση φυτεύονται ξενικά είδη, αλλά ακόμα και της ίδιας ποικιλίας να είναι τα δέντρα (κουκουναριές) και να είναι από άλλη περιοχή, δεν έχουν αναπτύξει την προστασία που είχαν τα δέντρα της περιοχής (με τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας) και συνήθως αρρωσταίνουν από νωρίς. Επίσης κατά την προσπάθεια δέντρο-φύτευσης πατιούνται και καταστρέφονται οι σπόροι που πρόκειται να αναπτυχθούν από τα ίδια τα δέντρα.
Καλό είναι καταρχήν το δάσος να καθαρισθεί από τα καμένα ξύλα και σκουπίδια, αν και έχω την εντύπωση ότι πλέον χρειάζεται κάποια άδεια για να μπορέσει κάποιος να κόψει ή να καθαρίσει ξύλα από καμένη περιοχή. Από εκεί και πέρα αυτό που προτείνω είναι αν μπορέσουμε να οργανώσουμε μια ομάδα περιφρούρησης του δάσους κατά των παλουκιών που πιθανόν θα επεκταθούν από τις ιδιωτικές περιουσίες από τις γύρω περιοχές του δάσους. Αν το δάσος μείνει προφυλαγμένο από κακόβουλες ορέξεις, πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα επανέλθει στην προ ημερών κατάσταση.
Από το google earth φαίνεται πολύ καθαρά που τελειώνει το τελευταίο δέντρο και που αρχίζουν οι μάντρες, πριν από την καταστροφή. Εύκολα μπορούμε να ορίσουμε τα σύνορα του δάσους και να γνωρίζουμε ποιος προσπαθεί να επεκτείνει την περιουσία του.
Προσωπικά μένω στην Πάτρα και είμαι διατεθειμένος να κατεβαίνω 2 και 3 φορές τον μήνα στην περιοχή για να ελέγχω για τίποτα μάντρες ή έργα σε εξέλιξη. Άτομα που κατοικούν πιο κοντά μπορούν σίγουρα να προσφέρουν πολλά περισσότερα.
Για όλα τα παραπάνω είναι φυσικά δεκτές όλες οι απόψεις και οι αντιπροτάσεις και προτάσεις. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου ώστε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση και να οργανώσουμε την ομάδα.

Ένας πρόσφατος προγραμματισμός αξιοποίησης της περιοχής από το κεφάλαιο αναφέρεται εδώ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=751223 και ίσως να το θυμούνται και πολλοί.

Να μην αφήσουμε κανέναν να αρπάξει αυτό που ανήκει σε όλους μας.

38 σχόλια:

Mad Nikos είπε...

Ο ΚΑΪΑΦΑΣ (ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ) ΧΑΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΟΛΑΣ ΕΠΑΦΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΤΟΥΣ.
Ο ΚΑΪΑΦΑΣ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΡΑΣ ΩΣ ΠΑΙΔΙ, ΩΣ ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ. ΝΙΩΘΩ ΚΑΤΑΒΑΘΟΣ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΒΡΕΘΩ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΦΗΝΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΟΥ ΠΝΟΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 2007. ΗΘΕΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ, ΩΣ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΤΩΝ ΤΟΣΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΙΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑ ΣΩΣΩ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΠΕΥΚΟ Ή ΕΝΑ ΘΑΜΝΟ ...
ΣΑΝ ΕΞΙΛΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΔΗΛΩΝΩ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΑ GOLF!!!). ΣΚΟΤΩΝΟΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΛΟΣ...ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΥΤΗΣ Ή ΟΠΟΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ.
ΜΑΙL : nikos79_athens@yahoo.com

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΑΣ.

InTheWoods είπε...

InTheWoods (mail -tristania4kx@hotmail.com)

Unknown είπε...

σημερα τυχαια ειδα στο indy το καλεσμα σου για την ομαδα προστασιας και θεωρησα λογικο και σωστο να επικοινωνησω.ειμαι απο την περιοχη,αν και σπουδαζω αθηνα,και το δασος του Καιαφα δεν αποτελουσε για μενα ενα απλο μερος για ελευθερο camping,αλλα κατι σαν ενα μονιμο φιλο.μετα τις δολοφονικες φωτιες εχω περασει δυο φορες και η θλιψη ευκολα φερνει οργη,οταν ομως η οργη καταλαγιασει ερχεται η ωρα του απολογισμου και οι σκεψεις για αναδασωση,προστασια,περιφρουρηση απο καθε ειδους αρπακτικα.σου αφηνω το mail μου ataxoual@gmail.com για να επικοινωνησουμε.ειμαι σιγουρος οτι ειμαστε πολλοι(αν σκεφτεις το δυναμικο των ανθρωπων που καθε χρονο εστηνε την σκηνη του στο δασος-γενιες ολοκληρες μεγαλωσαν κατω απο τα μανιταροδεντρα!),και ειμαι αισιοδοξος οτι η συσταση μιας ομαδας προστασιας του δασους περα απο καθε κομματικα γκιαουρικο συμφερον,εχει πολλα να κανει.
τωρα που η φυση ειναι αδυναμη πρεπει να την βοηθησουμε να ξανασταθει στα ποδια της.
ΟΧΙ σε υπερπολυτελη ξενοδοχεια στην παρθενα γη του Καιαφα
ΝΑΙ στις αμεσες δρασεις για την αποκατασταση του φυσικου περιβαλλοντος

kapoios είπε...

δεν πρόλαβα δυστυχώς να γνωρίσω το μέρος μιας και μόλις διορίστικα στον πυργο και περίμενα πως και πως αυτές τις εκδρομές στον Καιάφα. πρόθυμα οτιδήποτε χρειαστεί (despoina00@gmail.com) ο τόπος έχει πολλές και διαφορετικές ανάγκες

turtli@n είπε...

Για την περιοχή της Ηλείας (και όχι μόνο) έχουν ήδη προγραμματιστεί τουριστικά αναπτυξιακά προγράμματα και ο Καϊάφας αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την επίτευξή τους. Και αυτό γιατί είτε οι free campers με τη φυσική τους παρουσία είτε το ίδιο το νομαρχιακό συμβούλιο Ηλείας με την άρνησή του να παραχωρήσει την περιοχή για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού αποτέλεσαν μέχρι τώρα εμπόδιο στα σχέδια του κράτους για ανάπλαση της περιοχής.
Η πρωτοβουλία που επιχειρείται να στηθεί μέσω αυτού του blog αποτελεί μια κίνηση που στην πράξη μπορεί να αναχαιτίσει τα σχέδιά τους και να αφήσει παρακαταθήκη στην τοπική κοινωνία που πιθανόν να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον (και αυτό το λέω γιατί είδαμε ιδίοις όμασι και τις στημένες πορείες των «εξαγριωμένων» bloggers και των μαυροφορεμένων).
Ωστόσο, μια τέτοια πρωτοβουλία έχει ανάγκη από την υποστήριξη των ντόπιων• αν οι ίδιοι δεν το αισθανθούν ως δική τους υπόθεση και ότι μπορούν να κάνουν κάτι για την περιοχή τους, νομίζω ότι θα αποτύχει οποιαδήποτε προσπάθεια από εμάς τους υπόλοιπους που είμαστε –άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο- μακριά.
Έχω να κάνω δυο σχετικές με όλα αυτά παρατηρήσεις:
1)Επειδή η ενημέρωση και η πληροφόρηση είναι σημαντική με την έννοια ότι πρέπει κανείς να ξέρει πώς θα κινηθεί και τι έχει να αντιμετωπίσει, παραθέτω ένα link όπου υπάρχει ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο για το τι έχει ήδη δρομολογηθεί αλλά και τι σχεδιάζεται για το μέλλον.
http://athens.indymedia.org/front.
php3?lang=el&article_id=757499
2)Θα πρέπει όλοι μας να έχουμε υπόψη ότι πολλά από αυτά -και ειδικότερα για το δάσος του Καϊάφα όπου επικεντρώνεται η πρωτοβουλία αυτή- δε θα γίνουν στο άμεσο μέλλον –οι μνήμες από τους νεκρούς και την τεράστια κοινωνική και οικολογική καταστροφή είναι εξάλλου ακόμη νωπές- αλλά σε βάθος χρόνου. Αυτό το επισημαίνω γιατί τίθεται εκ των πραγμάτων το ερώτημα αν το ενδιαφέρον των ανθρώπων που πλαισιώνουν ή θα πλαισιώσουν στο μέλλον την κίνηση αυτή θα παραμείνει και αυτό αμείωτο σε βάθος χρόνου.
Inthewoods, ξέρεις ήδη ότι βρίσκομαι πολύ μακριά από την περιοχή της Ηλείας αλλά αφήνω το mail μου ακριβώς επειδή με ενδιαφέρει να βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ. Εξάλλου και οι παραπάνω παρατηρήσεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
regisal82@yahoo.gr

Unknown είπε...

Agaphte inthewoods,
endiaferousa h protash sou, tha hthela na parakolouthisw th sunexeia k an mporw na sumetasxw. Afto de shmainei oti summerizomai aparaithta OLES sou tis apopseis k ta genikotera senaria sunwmosias, alla sigoura paizoun polla pragmata pisw ap tis purkagies, k telika thn plhrwnei h fush, to dasos, k oi anthrwpoi pou theloun na zhsoun se mia xwra fusiologikh k oxi gemath uper-ksenodoxeia, tsimento, ghpeda golf k pisines.
Perimenw neotera!!!
angelasvoronou@gmail.com

petheo είπε...

Καταρχήν γειά σε όλους....
Χάρηκα που βρήκα το blog για τον Καιάφα...Θα ήθελα να πάρω μέρος και γω στην ομάδα για την προστασία....Είμαι σχετικά κοντά(βόρεια στο νομό Ηλείας)....Αν μπορώ να βοηθήσω θα το κάνω...Προτείνω αρχικά να υπογράψουμε όλοι και να στείλουμε την φωνή μας στο http://www.petitiononline.com/fires07/petition.html
μήπως και σώσουμε τίποτα από τα καμμένα.....(την μέρα που υπέγραψα ήτανε 2500 υπογραφές,τώρα ειναι γύρω στις 7600)...Επίσης υπάρχει ανάλογο post bulletin στο myspace το οποίο μου έστειλαν και το έστειλα επίσης σε όσους ξέρω...Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι...Στον Καιάφα ήμουν την μέρα που κάηκε μαζί με κάποιους
άλλους φίλους....Βλέπαμε τους καπνούς από τις 11 το πρωί,αλλά δεν
περιμέναμε να δούμε και τις φλόγες(γύρω στις 3 πάνω από την λίμνη)...Ντρέπομαι που το λέω αλλά τα μάζεψα και έφυγα(για προσωπικούς λόγους)....Δεν έκανα τίποτα όπως και οι φίλοι οι οποίοι άφησαν κάποια πράγματα πίσω...Δεν περιμέναμε να αφήσουν να περάσουνε οι φλόγες στην άλλη μεριά του δρόμου...Δεν θέλαμε να πιστέψουμε πως οι ντόπιοι απλά κοιτούσαν τις φλόγες με σταυρωμένα τα χέρια...(καθώς φτάσαμε στο πάρκινγκ το μόνο που έκαναν είναι να μας χλευάζουν λέγοντάς μας "μείνετε-μείνετε"...)Δεν ξέρω ρε γαμώτο!Δεν ξέρω τι να πω!Είμαι πολύ θυμωμένος με όλα...και από την άλλη είναι πως τελικά ό,τι και να κάνουμε στο τέλος θα γίνει αυτό που
έχουν προκαθορίσει τα "αφεντικά μας"..Είμαι απαισιόδοξος αλλά πάντα έτσι δεν γίνεται?Τουλάχιστον αν υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας ίσως να καθυστερούνε τα πλάνα τους...Σχέδια
πάνω στις ζωές μας στα αγαπημένα μας μέρη στην γη που μας ανήκει..Θυσία στο βωμό της "ανάπτυξης"...Δεν θέλω να μακρυγορώ
και να επαναλαμβάνω όσα έχουν χιλιοειπωθεί..Μόνο κοιτάξτε στην τηλεόραση,ήδη άρχισαν να ξεχνάνε(γκάλοπ,ποδόσφαιρα,μπάσκετ και όπου να ναι ξεκινάει η χειμερινή σεζόν)...Ο κόσμος ξεχνά και του κάνουν πλύση εγκεφάλου,σε λίγο καιρό κανείς δεν θα μιλά γι αυτό...Έλεος πιά......

InTheWoods είπε...

Γεια και από εμένα σε όλους, καταρχήν χαίρομαι πολύ που υπάρχει κάποια ανταπόκριση. Petheo νομίζω ότι δεν πρέπει να νοιώθεις καθόλου ένοχος, δεν είπε κανείς ότι θα έπρεπε να μείνεις κάτω από τα δέντρα και να καείς και εσύ μαζί τους. Δυστυχώς όταν πιάνει ένα δέντρο 10 μέτρων, είμαστε τελείως ανίκανοι να το βοηθήσουμε με τα χέρια μας και με κλαδιά. Φαντάζομαι ότι οι περισσότερες δυνάμεις έπεσαν να σώσουν τα πρώτα σπίτια στην Ζαχάρω με αποτέλεσμα να μείνει το δάσος τελείως ανυπεράσπιστο. Το παράδοξο για άλλη μια φορά η σωτηρία της καφετέριας.
Αγαπητή angela νομίζω ότι πλέον δεν χρειάζεται να αναλύουμε άλλο τις αιτίας της καταστροφής. Νομίζω ότι δεν έκανα κανένα σενάριο γιατί από την αρχή ήμουν διαλλακτικός σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι ευθύνη έχουν το κυβερνών κόμμα, η αντιπολίτευση, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επενδυτές, οι ντόπιοι καταπατητές, η εκκλησία και όλοι εμείς οι υπόλοιποι που δεν κάνουμε τίποτα και στηρίζουμε όλους τους παραπάνω. Από εκεί και πέρα πλέον δεν ξέρω τι να πιστέψω.
Με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλον κόσμο, σκέφτομαι να φτιάξω μικρό αριθμό αφισών που θα τοιχοκολλήσω τουλάχιστον στην Πάτρα και αν καταφέρω και στον Πύργο. Καθαρά συμβολικά το επόμενο Σάββατο θα είμαι στην περιοχή του Καϊάφα για να φυτέψω, μία ή δύο κουκουναριές κάτω από το πρώτο καμένο δέντρο.
Προσπαθώ επίσης να συλλέξω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ, για την προστασία καμένου δάσους και θα τις κοινοποιήσω μόλις τις συγκεντρώσω.
Όπως ανέφερε και η turti@n το εγχείρημα, παρόλο που φαίνεται απλό – έχει μεγάλο βάθος χρόνου, και απαιτεί καλή συνεργασία και υπομονή.

Barba-Nionios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Barba-Nionios είπε...

Βρήκα τό blog σου τυχαία καί όμολογώ ότι ή πρωτοβουλία σου μέ συγκίνησε. Προσωπικά δέν πιστεύω νά άλλάξει τίποτα σ’αυτόν τόν τόπο, όσο καί νά προσπαθούν μερικοί έλάχιστοι πού έχουν λίγο μυαλό στό κεφάλι τους. Ίσως όμως αύτή τή φορά πράγματι κάτι νά γίνει, κυρίως άπό τό μέγεθος τής συμφοράς πού ακόμα κανένας δέν έχει συνειδητοποιήσει (Άν σού κοπεί τό χέρι στήν άρχή έκτός άπό τό σόκ δέν αίσθάνεσαι καί πολλά. Τά δύσκολα έρχονται μετά). Όπως πολύ σωστά έγραψες τό καμμένο δάσος δέν θέλει καμιά άπολύτως φροντίδα. Άπό παλαιότερες έμπειρίες μου (μένω άπό τό 1980 τά καλοκαίρια στό τρίγωνο Πύργος, μονή Κρεμαστής, μονή Άγίου Γεωργίου, έχοντας ζήσει πολλές περιπτώσεις φωτιάς) τό σενάριο έχει ώς έξής: Πολύ γρήγορα μετά τή φωτιά καί εκεί πού ήταν τά πρώην πεύκα, γίνεται ό τόπος πράσινος καί νομίζεις ότι βγαίνει γρασίδι. Στήν πραγματικότητα όμως είναι δισεκατομύρια μικρά πευκάκια. Μεγαλώνοντας μέ τόν καιρό, θά έπιζήσουν μόνο τά ίσχυρότερα δημιουργώντας τό καινούριο δάσος. Άν το άφήσουν. Καί εκεί άντιλαμβάνεται κανείς τήν Έλληνική τραγωδία. Πρώτος θά πάει ό γιδοβοσκός νά βοσκήσει τίς γίδες του. Μετά ό καλός γείτονας μέ τόν δικό του μπουλντοζιέρη νά μεγαλωσει τό χωράφι του καί πάει λεγοντας. Φυσικά αυτά δέ γίνονται μόνο στά καμμένα άλλά καί στά άκαφτα καί φυσικά ύπό τήν ανοχήν όλων τών ένδιαφερομένων στήν άγνή Έλληνική ύπαιθρο, καλύπτοντας ό ένας τόν άλλον. Άν κάνεις τό λάθος καί πάς στό δασαρχείο ή τήν νομαρχία τότε οί άνευθυνουπεύθυνοι θά σού πούνε νά κανεις μήνυση ΕΣΥ (μού έχει συμβεί πολλές φορές), άσε πού άν σέ πάρουν μυρωδιά οί άλλοι πού τρώνε τό βουνό, πέραν πού θά σέ πούνε χαφιέ καί ρουφιάνο, μπορεί νά σού κάψουν καί τό χωράφι. Μιά γρήγορη ματιά στό google-earth στή γραμμή Πύργος-Όλυμπία-Λάλας πείθει γιά τά παραπάνω. Οί άσπρες τρύπες στό δάσος (όσο ύπήρχε βέβαια) είναι όλες φαγωμένα βουνά φυτεμένα μέ ελιές (τό καταλαβαίνει κανείς άπό τήν όμοιομορφία τους). Άς μήν ξεχνάμε ότι τά παραπάνω συμβαίνουν σέ γεωργικές περιοχές χωρίς κανένα άμεσο τουριστικό ενδιαφέρον. Φαντάσου λοιπόν τί θά γίνει στόν Καιάφα ή στίς Θίνες πού ή πίεση ύπάρχει έδώ καί χρόνια είτε για νά κάνουνε γκόλφ, είτε ξενοδοχεία, είτε τούς αύτοκινητοδρόμους, είτε.... είτε.... είτε.... Παρ’όλα αύτά είμαι διατεθειμένος νά βοηθήσω σέ κάτι άν μπορώ. Τό e-mail μου είναι pk7457@gmail.com

InTheWoods είπε...

Παραθέτω ένα κείμενο που βρήκα στο site της ΚΕΔ (Κτηματικής Εταιρίας του δημοσίου) http://www.ked.gr/website/index.php?MDL=pages&SiteID=360 και αφορά την γύρω περιοχή.

«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΧΑΡΩΣ
Η Κ.Ε.Δ., στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έγιναν στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηλείας, καταβάλει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση διαδικασιών αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζαχάρως, με τρόπο συμβατό στις επιθυμίες και ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Για το λόγο αυτό η Διοίκηση της ΚΕΔ προχωρά την Τετάρτη 12.09.07 στην υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους 12 μήνες με τον Δήμο Ζαχάρως.
Η συνεργασία αφορά στην ταχεία ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε δημόσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 2.593.041,80 μ² και στη σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Το 75% των εσόδων που θα προκύψουν από τις εκμεταλλεύσεις αυτές θα αποδίδονται στο Δήμο Ζαχάρως. Ο Δήμος, με τη διαχείριση των επενδύσεων αυτών, στοχεύει στη βελτίωση και ενδυνάμωση της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης, μέσω της δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων υψηλής ποιότητας και χώρων αναψυχής.
Τα οφέλη που θα προκύψουν για το Δήμο και την ευρύτερη κοινωνία του Νομού Ηλείας θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση του εισοδήματος και οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.
Τέλος, η Προγραμματική Σύμβαση απαλλάσσει το Δήμο Ζαχάρως από την υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο για τα έτη 2006 και 2007.
Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασης και ενδιαφέροντος του Δημοσίου για τις πληγείσες περιοχές και τους κατοίκους τους.
Εκ της Διοικήσεως»

Τα σχέδια του κράτους είναι πεντακάθαρα (και δεν δέχομαι κουβέντα περί σεναριολογίας) Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία τελικά για το ποιος βάζει τις φωτιές. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν τελικά συγκροτηθεί κάποια ομάδα – σίγουρα θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον κρατικό μηχανισμό. Το γεγονός αυτό όχι μόνο με αποθαρρύνει – αντιθέτως με εξορκίζει ακόμα περισσότερο και με εξωθεί στα άκρα.

jenny είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Μένω Αθήνα αλλά κατεβαίνω συχνά Ζαχάρω γιατί έχω καταγωγή από εκεί.
Εχω περάσει καλοκαίρια και καλοκαίρια στην περιοχή και έχω συγκλονιστεί με όλα τα τελευταία γεγονότα. Αυτό που σίγουρα ξέρω μένοντας εκεί είναι πως χρόνια τώρα προσπαθούν να αξιοποιησούν τουριστικά τον Καϊάφα αλλά υπήρχαν κολλήματα λόγω χαρακτηρισμού του ως προστατευόμενου. Όλα αύτα που γίνονται είναι άκρως ύποπτα... Δηλώνω την συμμετοχή μου στην προσπάθειά σας.

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων είπε...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΥΧΙΑ κατ΄αρχάς, φίλοι !
Άλλο οι αποτυχημένες δενδροφυτεύσεις και άλλο οι αποσιωπημένες από τους μισθοφόρους "ειδικούς" και συχνά ΕΠΙΣΗΜΕΣ σπορές σβώλων ντόπιων δασικών και μονοετών φυτών:
Αντιπλημμυρικές, Αναδασωτικές Σπορές για να ξαναπρασινίσει η περιοχή Σαϊττάς στο βουνό Τρόοδος στην Κύπρο !http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=309626
29-8-2007
Τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για την επανεγκατάσταση του δάσους είναι τα ακόλουθα:
Σπορά σε επιλεγμένες θέσεις (όπου η ένταση της φωτιάς ήταν μεγάλη, όπου υπήρχε νεαρό δάσος και όπου έχει παρατηρηθεί ότι η ποσότητα του σπόρου ήταν ανεπαρκής). Η σπορά αλλού θα γίνει επιφανειακά, αλλού κατά θέσεις με σκέπασμα του σπόρου και θα καλύψει 300 εκτάρια .
• Φύτευση με πεύκα και θάμνους της περιοχής κοντά σε κύριους δρόμους, κυρίως σε θέσεις με μικρή κλίση (τα φυτά θα ποτίζονται) σε συνολική έκταση περίπου 30 - 40 εκταρίων.
• Υδροσπορά σε απότομα πρανή σε μικρή έκταση 5-10 εκταρίων. Το μείγμα του σπόρου, που θα χρησιμοποιηθεί, θα περιέχει σπόρους πεύκου και τοπικών θάμνων.
• Καμιά ενέργεια - σε καλές ποιότητες τόπου με άφθονο σπόρο (200 εκτάρια).

USA Officially Suppport Seedball Reforestation! http://www.volunteertaskforce.org/ppwatershed/default.htm :
Επίσημη έκθεση των ΗΠΑ υπέρ των, ενισχυτικών τής φυσικής, αντιπλημμυρικών αναδασώσεων με σβώλους σπόρων ντόπιων δασικών και μονοετών φυτών για την άμεση πρόληψη του ξεπλύματος του πολυτιμότατου χώματος από καταστροφικές πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές ή και θύματα... Χρήσιμη στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τα αστικά κέντρα ! www.epa.gov/owow/info/NewsNotes/issue77/77issue.pdf :
Seed ball scattering not only planted the seeds for new vegetation but also provided an avenue to educate and energize community members about watershed protection. - Η σπορά με σβώλους όχι μόνο ξαναέδωσε βλάστηση, αλλά άνοιξε μια λεωφόρο εκπαίδευσης και ενεργοποίησης των κοινοτήτων για την προστασία της υδροφόρας λεκάνης.

Περισσότερα στα ελληνικά, με ταινιάκια σχετικά :
http://whispering-planet.blogspot.com/2007/07/free-reforestation-video.html

Ser La Causa Corazon is currently offering Seed Ball Parties as a community event. Do you have an organization that would like to learn more about ecology and our reforestation efforts in Mexico ? Host a Seed Ball Party ! http://www.serlacausa.org/seedball.htm
PPWP Report: Restoration of Burned and Drought-Stricken Areas with Seed Balls :
More than 2,000 volunteers gave 6,000 hours to make seed balls—little spheres of mud with seeds inside— to establish ground cover in areas burned by the Cerro Grande Fire and devestated by bark beetles. http://www.volunteertaskforce.org/ppwatershed/default.htm
http://www.greenafricafoundation.org/focus.htm#clayball

Κώστας Α. Θάνος
Αναπλ. Καθηγητής, Τομέας Βοτανικής. Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η αφαίρεση της καμένης ύλης αλλά και η δημιουργία ‘κορμοδεμάτων’ και ‘κορμοφραγμάτων’ για την ελάττωση του κινδύνου πλημμύρας δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και μόνον περιορισμένη και ήπια εφαρμογή θα ήταν επιτρεπτή.
Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το αναπαραγωγικό δυναμικό (δηλαδή τα διαθέσιμα σπέρματα) δεν είναι επαρκές για πλήρη ανάκαμψη του οικοσυστήματος προτείνεται να αναληφθεί προσπάθεια υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης με ήπιες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, θα ήταν δυνατό να συγκροτηθεί ερευνητική ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση και μελέτη της φυσικής αναγέννησης αλλά και τη συλλογή συγγενούς γενετικού υλικού (σπερμάτων από γειτονικά άκαυτα πευκοδάση) και είτε απ’ ευθείας σπορά είτε φύτευση αρτιβλάστων μαύρης πεύκης την επόμενη άνοιξη.
http://www.biology.uoa.gr/~cthanos/Papers/Dervenifire2000.pdf

Η κατευθυνόμενη γενικευμένη εξουθένωση έχει παραλύσει τους περισσότερους.
Χωρίς ζωντανές συζητήσεις, απλή άσκηση στην παρασκευή σβώλων και διάδοση παντού, πολύ δύσκολα αντιμετωπίζονται οι φοβίες, που έχουν διαδώσει οι μισθοφόροι "εκλεκτοί" "ειδικοί".
Αυτό, βέβαια, δε μας πτοεί!

jenny είπε...

Σχετικά με την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και του Δήμου Ζαχάρως και που αναφέρεται δύο μηνύματα πιο πάνω, βρήκα ένα άρθρο που μπορείτε να δείτε στο : http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=5109904.
Σύμφωνα με αυτό, η έκταση που παραχωρείται για 70 χρόνια στον δήμο Ζαχάρως για τουριστική εκμετάλευση, εκτείνεται από το παραλιακό κέντρο "Παρά θίν' αλός" του δήμου Ζαχάρως έως τον ποταμό Νέδα στο Γιαννιτσοχώρι. Ευτυχώς η περιοχή αυτή είναι στο νότιο παραλιακό τμήμα της Ζαχάρως και δεν περιλαμβάνει κομμάτι του Καϊάφα. Ανάκούφηση...κάτι είναι και αυτό... Βέβαια εκεί υπάρχουν άλλα θέματα όπως η προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρετα καρέτα ( πριν καμια 10αρια χρόνια θυμάμαι ερχόντουσαν και γεννάγανε τα αυγά τους, αλλά λόγω φωτορύπανσης της παραλίας δεν βλέπουμε κάτι συχνά), ο αποχαρακτηρισμός των αυθαίρετων στην παραλία Ζαχάρως και η μόλυνση της θάλασσας.

turtli@n είπε...

Ο δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος, ο ίδιος που τις ημέρες της φωτιάς έβγαινε στα κανάλια και ωρυόταν για την "εγκατάλειψη του τόπου" αλλά και τη δική του ...αυτοθυσία(sic) που έδειχνε εκείνες τις ώρες, έχει βάλει ήδη μπρος την αναπτυξιακή διαδικασία στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως. Πέρα από τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΚΕΔ που αναφέρουν ο inthewoods και η jenny, δείτε και το εξής πολύ ενδιαφέρον:
http://www.housesingreece.gr/project/xrisochori/gr/dimarxos.php
Στα πλαίσια της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής ο Δήμος Ζαχάρως αποφασίζει λοιπόν να παραχωρήσει οικόπεδα έκτασης 246.000 στρεμμάτων σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες ώστε να χτίσουν ...πανομοιότυπα σπίτια για τις διακοπές τους και -γιατί όχι και- τη μόνιμη κατοικία τους. Με την τρίπλα αυτή -δωρεάν παραχώρηση οικοπέδων με οικονομική επιβάρυνση του ιδιώτη σε ό,τι θελήσει αυτός να χτίσει εκεί- ο Δήμος Ζαχάρως επιδιώκει -και ίσως καταφέρει- να καθησυχάσει πολλούς εξοργισμένους Ηλείους- και όχι μόνο- οι οποίοι θα διοχετεύσουν την οργή και την πίκρα τους για τα καμμένα στην ανοικοδόμηση και την πραγματοποίηση του πιο κρυφού ονείρου τους: ένα εξοχικό στην Ηλεία!

turtli@n είπε...

Ακόμη, όσον αφορά το θέμα της αναδάσωσης ή όχι, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διάφορες "συσκέψεις", αναλύσεις, συζητήσεις και τα περισσότερα περνάνε "στα ψιλά". Ο Ευθυμιάδης, καθηγητής στο Γεωπονικό της Αθήνας κατέθεσε την πρόταση για αλλαγή στα φυτά: αντί για πεύκα να φυτευτούν συκιές, μουριές κλπ ώστε, σε περίπτωση πυρκαγιάς, η φωτιά να μην ξαναπάρει τέτοιες διαστάσεις... Δείτε λοιπόν σχετικό άρθρο από την τοπική εφημερίδα "πατρίς":
http://www.patrisnews.gr/view.php?id=10524

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων είπε...

Φίλοι, οι αυτόκλητοι ειδικοί, όσο καλές προθέσεις και να έχουν, ΔΕ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ, αγνοώντας επιδεικτικά τη διεθνή βιβλιογραφία, ούτε ξεφεύγουν από τις δεδροφυτεύσεις, που είναι αδύνατες σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα...
Εκμεταλλεύονται τη μοιρολατρεία που επέβαλαν επί δεκαετίες, και αντί να είμαστε έτοιμοι για συλλογικές σπορές, κωλυσιεργούν για να τους βλέπουμε σαν σωτήρες. Πού έχουν αναδασώσει έστω μια φορά επιτυχημένα; Γιατί αποσιωπούν τις δοκιμασμένες λύσεις;
Μήπως "εκλεκτοί" "ειδικοί" δε φτιάχνουν ραδιενεργά, μεταλλαγμένα, βιοκτόνα, χρηματιστήρια, ερημοποίηση;
Στις πόσες πλημμύρες θα αρχίσουμε να αμυνόμαστε όλοι μαζί και να μην περιμένουμε μεσσίες;
Άλλωστε η μόνη τους έγνοια είναι να μη συζητάμε κι αποφασίζουμε όλοι μαζί και σταματήσουν να παρασιτούν.

Κώστας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κώστας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κώστας είπε...

Γεια σας και από μένα. Απλώς θα ήθελα να ενημερώσω ότι κάτι κινείται στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις μεταξύ ατόμων και ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Ηλεία και έγιναν κάποιες αρχικές συζητήσεις για τους τρόπους δράσης από δω και πέρα. Ελπίζω να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Πιστεύω ότι από βδομάδα να έχω περισσότερες πληροφορίες...

Κώστας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κώστας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
My cousin Leo είπε...

O Kaifas einai pleon parelthon...

Dyo meres prin tis ekloges ypografike i ekxwrisi tou apo to kratos ston Dimo Zaxarws. Mia mera meta tis ekloges, i ypografi bainei stin praxi pou metafrazetai se tsimentenia ergostasia paragwgis kerdous jia kapoia megala symferonta me voithous kai synetairous tous topikous arxontes.

Poios borei na elpizei akoma?

InTheWoods είπε...

Εγώ πάντως My cousin Leo ελπίζω.

Όπως λέει και η Jenny η έκταση μάλλον αφορά την ανατολική ή νότια περιοχή της Ζαχάρω. Η παραθαλάσσια έκταση από την Ζαχάρω ως το Γιαννιτσοχώρι από την πολυετή καταπάτηση και σταδιακή αποψίλωση, έχει καταντήσει να έχει μόνο κάποιες ‘εστίες’ δέντρων ανάμεσα σε πολυτελής κατοικίες και σπαρμένα χωράφια. Πιο πιθανό πάντως, καθώς αυτή η περιοχή κατά μεγάλο ποσοστό καλύπτεται από ιδιωτική και όχι δημόσια έκταση, τα χωράφια που τάζει ο δήμαρχος (αν βέβαια ισχύει αυτό γιατί είμαι λίγο διαλλακτικός) να βρίσκονται στο ορεινό όγκο που σκεπάζει την Ζαχάρω όπου βρίσκονται και οι οικισμοί που δέχτηκαν την μεγαλύτερη καταστροφή.( Χρυσοχώρι, Παλιοχώρι).
Επίσης από την πλευρά της οργανωμένης παραλίας της Ζαχάρω και προς τον Καϊάφα, κανένα σπίτι και δέντρο δεν έχει καεί. Η καταστροφή του δάσους ξεκινάει περίπου στα 100μ μετά από το τελευταίο σπίτι της Ζαχάρω ( εκεί που μπερδεύεται οικισμός και δάσος). Η φωτιά μεταδόθηκε από την πλευρά της λίμνης ή από την βόρεια πλευρά του Καϊάφα και έκαψε προς τα νότια, νοτιοδυτικά.

leon είπε...

Γεια σας και μπραβο για την κίνησή σας.
Μένω Αθήνα αλλά κατάγομαι απο την Ηλεία, μάλιστα έχω ζήσει και κάποια χρόνια κάτω.
Θέλω να βοηθήσω ενεργά σε όποια κίνηση γίνει.
Απλά ξέρετε τι? Κούρασε λίγο η διαμαρτυρία μέσω του διαδικτύου, από άποψης ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να προστατέψουμε το δασικό μας πλούτο, αλλά οι κινήσεις είναι ελάχιστες.
Εγω είμαι διατεθημένος να κατέβω στην περιοχή για οποιαδήποτε ενέργεια.
Αφήνω και το mail μου
arise_gr@yahoo.gr

InTheWoods είπε...

Καλησπέρα σε όλους,
Θεωρώ πολύ σωστή την πρόταση που μου έγινε μέσω email για συνάντηση όσον έχουμε συγκεντρωθεί, ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε από κοντά, να ακουστούν απόψεις και προτάσεις και να οργανωθούμε όσο είναι εφικτό. Το πρόβλημα που μάλλον θα προκύψει είναι ότι οι περισσότεροι μένουμε σε διαφορετικές περιοχές γι αυτό και περιμένω προτάσεις για σημείο και ημερομηνία. Μπορούμε επίσης να χωριστούμε σε δύο υποομάδες. Προσωπικά πάντως θα είμαι στην Αθήνα το ερχόμενο σαββατοκύριακο 21,21,23/9.
Αναμένω κάποιες πληροφορίες από επίσημους χάρτες του δασαρχείου για την περιοχή – που θα σας τις κοινοποιήσω. Επίσης σκέφτομαι μήπως θα ήταν θεμιτό να έρθουμε σε επαφή με την οικολογική κίνηση Ηλείας – που ίσως και από εκεί έχουμε κάποια βοήθεια ή πληροφόρηση.

Την Κυριακή που μας πέρασε έκανα άλλο ένα οδοιπορικό στην περιοχή της Ηλείας. Δυστυχώς ανατολικότερα (από Κρέστενα ως και τα σύνορα με την Αρκαδία που πρόλαβα να δω) η καταστροφή είναι τραγελαφική. Μόνο μαύρο σε μια διαδρομή που ήταν φοβερή. Μετά από αυτό ο Καϊάφας μου φάνηκε σε καλύτερη κατάσταση, και αυτό το λέω, γιατί ανάμεσα στα καμένα έχουν σωθεί και μερικά δέντρα (ελάχιστα) που ίσως δώσουν πνοή.

Όσον αφορά τις τελευταίες κινήσεις του δημοσίου και του δήμου Ζαχάρως, από ότι πιστεύω δεν επηρεάζουν την λίμνη και το δάσος του Καϊάφα αλλά την νοτιότερη περιοχή. Το χωριό Χρυσοχώρι στο οποίο έχει σχεδιαστεί ο οικισμός που επαγγέλλεται ο δήμαρχος είναι στον ορεινό όγκο που σκεπάζει την Ζαχάρω και έχει δεχθεί πολύ μεγάλη καταστροφή. Τα δωρεάν οικόπεδα ο δήμαρχος τα δίνει εδώ και ενάμιση χρόνο με σκοπό την ανάπτυξη του δήμου και το εντυπωσιακό είναι ότι η ζήτηση τους έχει αυξηθεί μετά την καταστροφή (Καθημερινή 19/9/07). Δεν συμμερίζομαι τον δήμαρχο, αλλά ίσως θα πρέπει να είμαστε λίγο ‘σκεπτικιστές’ με την νομική χρήση του οικισμού, ο οποίος ήταν ήδη χαρακτηρισμένος οικισμός πριν από την πυρκαγιά και όχι δάσος και ο οποίος εντάσσεται στα όρια του δήμου Ζαχάρως. Στην ίδια περιοχή σχεδιαζόταν ΧΥΤΑ αλλά μάλλον κρίθηκε πιο ‘κερδοφόρος’ ο οικισμός από την απόβλητα. Όσο για την κίνηση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου που παραχωρεί χωρίς καμία περιβαλλοντική σκέψη τόσα στρέμματα (με σκοπό που εύκολα γίνεται κατανοητός) δεν θέλω να την σχολιάσω καν.
Αυτά και ελπίζω στην επικοινωνία σας.

ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ είπε...

ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ... ΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΚΑΪΑΦΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ...
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΛΕΙΑΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΛΑΜΟΓΙΑ -ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ-ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ!!!

turtli@n είπε...

Έχει αρχίσει όντως να κινείται κάποιος κόσμος στην Ηλεία, όπως αναφέρθηκε σε παραπάνω post. Πληροφορήθηκα ότι έγινε κάλεσμα για συνάντηση προχθές (Τρίτη 18/9) στο στέκι "Ατλαντίδα" στην πόλη του Πύργου. Το κάλεσμα δε γνωρίζω από ποιους έγινε, αλλά ανταποκρίθηκε κόσμος είτε ήδη πολιτικοποιημένος είτε ανένταχτος. Μάλιστα, σύντομα θα κυκλοφορήσει και κάποιο κείμενο. Σε γενικές γραμμές, η πρωτοβουλία αυτή αποτελείται από Ηλείους και στοχεύει στο να αναδείξει στην τοπική κοινωνία το ζήτημα της ανάπτυξης αλλά και να θέσει την προοπτική δράσεων.
Όποιος ενδιαφέρεται, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί σε επικοινωνία με την πρωτοβουλία αυτή, ας επικοινωνήσει μαζί μου με mail, ώστε να του/της δώσω τηλέφωνα και mail του κόσμου που συμμετέχει.
Επιφυλάσσομαι πολύ σύντομα να απαντήσω μέσω mail στο κάλεσμα του inthewoods. Οι υπόλοιποι τί λένε;

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων είπε...

Το σημερινό "Βήμα" δημοσιεύει την απάντηση-παρακαταθήκη των γενοκτονημένων από τις μονοκαλλιέργειες παλιών αγροτών της ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ και της ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ! Ευχόμαστε με αυτή την αφορμή και την κατεπείγουσα ανάγκη για (ανάλογες προς την περιγραφόμενη μέθοδο του περιβολιού), αντιπλημμυρικές σπορές στα καμμένα, όλοι όσοι ενδιαφέρεστε να προκαλέσετε όπου μπορείτε συζητήσεις και άμεσες δράσεις, πριν ενδεχόμενες βροχές ξεπλύνουν το πολυτιμότατο χώμα, όπως επιδιώκουν τα φοβικά λαμόγια της κωλυσιεργείας.

Κώστας είπε...

Κατ' αρχήν έγινε μία συνάντηση στην "Ατλαντίδα" την περασμένη Τρίτη όπου συμμετείχαν άτομα και ομάδες που κινούνται στην Ηλεία και μια δεύτερη το Σάββατο στον Πύργο όπου συμμετείχαν και άτομα από το Δίκτυο που είχαν έρθει από Αθήνα. Ακούστηκαν διάφορες προτάσεις και σκέψεις. Θα ακολουθήσει κάποιο κείμενο το οποίο θα βγει τις επόμενες μέρες με περισσότερα...

inlovewithlife είπε...

Οργανωθείτε εκεί κάτω στον Πύργο. Από ό,τι ξέρω ήδη φτιάχνεται μία επιτροπή αγώνα για τις πυρόπληκτες περιοχές, η οποία τρέχει στα χωριά και κάνει ό,τι μπορεί.

Εμείς από oikologio.gr θα σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο και με την φυσική μας παρουσία.

Τα "οράματα" του βρυκόλακα δήμαρχου για το "μέλλον" της φύσης και των ανθρώπων της Ηλείας δεν πρόκειται να περάσουν.

ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!!!!

InTheWoods είπε...

sweetsmoke Πως γίνεται να ενημερωθούμε για την επόμενη συνάντηση και για τις ενέργειες που αποφασίστηκαν να γίνουν??? Έχεις κάποιο e-mail που μπορώ να επικοινωνήσω?

Κώστας είπε...

Η τελευταία συνάντηση έγινε στην "Ατλαντίδα" την περασμένη Τρίτη. Κι εγώ ενημερώθηκα τελευταία στιγμή. Συζητήθηκε κείμενο το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και η δημιουργία Πανηλειακής Επιτροπής. Συζητήθηκαν επίσης διάφοροι τρόποι δράσεων και μάλλον την Κυριακή θα γίνει επίσκεψη σε πυρόπληκτα χωριά (κάποιοι έχουν ήδη πάει και υπάρχει μια πρώτη εικόνα). Πάντως σήμερα αν μπορείς θα γίνει συνάντηση και συζήτηση με το ίδιο Θέμα και στην Γαστούνη από την ΠΡ.Ε.Σ.ΠΑ. (Πρωτοβουλία Ενάντια Στην Παγκοσμιοποίηση) σε κεντρικό καφενείο.

Κώστας είπε...

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Αυτές τις μέρες δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για τις Πυρόπληκτες Περιοχές στην Ηλεία. Αποτελείται από πολίτες που μένουν σε πόλεις και χωριά του νομού που δοκιμάστηκαν από τις φωτιές και έχει σκοπό την οργάνωση και κινητοποίηση των ίδιων των πληγέντων. Ήδη μέλη της Επιτροπής έχουν πρωτοστατήσει σε τοπικές ενημερώσεις και συνελεύσεις, στο διαδημοτικό συντονισμό πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και στην επιστημονική τεκμηρίωση των αιτημάτων, μερικών ή συνολικών, των κατοίκων του νομού. Στο πλαίσιο αυτό, για το συντονισμό όλων των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, πραγματοποιείται σύσκεψη επιτροπών, οργανώσεων, συλλόγων και άλλων φορέων την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 12μ., στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
(Ηλεία) 6932-738544, (Αρκαδία) 6972-155463


Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων Ηλείας

KIΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ηλεία είναι ανυπολόγιστη. Ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμοί, κατεστραμμένες καλλιέργειες, δασικές εκτάσεις και επιχειρήσεις, σπίτια απανθρακωμένα, τεράστια οικολογική καταστροφή, ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος και αναπτυξιακή οπισθοχώρηση.

Οι πυρκαγιές δεν ήταν περίπου αναπόφευκτες όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναπόφευκτη δεν θα ήταν ούτε η έκταση της καταστροφής αν δεν υπήρχε η πρωτοφανής ανεπάρκεια, η έλλειψη συντονισμού και επιχειρησιακού σχεδιασμού. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών αντί να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος των πυρκαγιών κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Με τις πράξεις τους (δασοκτόνοι νόμοι, προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24), τις παραλείψεις τους (Εθνικό Κτηματολόγιο, Δασολόγιο κ.ά.) και την ανοχή τους άφησαν ανενόχλητους, αν δεν διευκόλυναν, εμπρηστές, καταπατητές και οικοπεδοφάγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2000 έως σήμερα υπάρχει μηδενική απορρόφηση κονδυλίων ύψους 24εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ για έργα πρόληψης και προστασίας των δασών από πυρκαγιές. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δικαιούται να χύνει κροκοδείλια δάκρυ απάνω στα αποκαΐδια.

Η επόμενη μέρα μάς φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά προβλημάτων που επιβάλλουν την απόφαση και υλοποίηση άμεσα δράσεων προστασίας των πολιτών και του περιβάλλοντος, καθώς και την ανάγκη μέτρων εξάλειψης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς και ανάπτυξης της περιοχής.

Οι δηλώσεις για «ανασυγκρότηση», «αξιοποίηση» και«ανάπτυξη», που συνοδεύτηκαν από την παραχώρηση 2.593 στρεμμάτων στο Δήμο Ζαχάρως, η προηγούμενη εμπειρία μας για την προσπάθεια «τουριστικής ανάπτυξης» του Καϊάφα επί ΠΑΣΟΚ, που μπλόκαρε από τις αντιδράσεις των κατοίκων, καθώς και η απόφαση εξαίρεσης από την αναδάσωση 62,59 στρεμμάτων δάσους στην περιοχή της Πάρνηθας,τα οποία έχουν δοθεί στην ιδιοκτησία του Καζίνο για την επέκταση των εγκαταστάσεών του, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Απέναντι στην ανάπτυξη που παζαρεύουν για το νομό μας, προς όφελος των συμφερόντων μεγάλων τουριστικών ομίλων, ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη Natura, οφείλουμε να αναδείξουμε την ανάπτυξη που θέλουμε και ονειρευόμαστε εμείς.

Είναι αναγκαίο οι ίδιοι οι πολίτες, με συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, να διεκδικήσουμε:

* Το κράτος να αναλάβει άμεσα όλο το κόστος όχι μόνο της αποζημίωσης των ζημιών, αλλά και της στήριξης των πληγέντων σε βάθος χρόνου.
* Άμεση καταβολή οικονομικών αποζημιώσεων που να αντιστοιχούν στο πλήρες ύψος των ζημιών για όλους όσοι επλήγησαν με την απώλεια καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου, επιχειρήσεων, κατοικιών κ.λπ., και όχι στροφή στη δανειοδότηση.
* Να χαριστούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών από την Αγροτική Τράπεζα, όπως και τα δάνεια Α΄κατοικίας, καθώς και να απαλλαγούν από φόρους για κάποια χρόνια.
* Ολοκληρωμένο πρόγραμμα με άμεσες προτεραιότητες (αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα κ.ά.), μέτρα πρόληψης,τα οποία όλοι φαίνεται να ξεχνούν, και μεσο-μακροπρόθεσμες δράσεις, καθώς και μέτρα εξάλειψης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς και ανάπτυξης της περιοχής.
* Ανασυγκρότηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγήςκαιαποτροπήτης ανθρώπινης ερημοποίησηςτης επαρχίας.
* Καμιά οικοδόμηση δασικών εκτάσεων, καμιά εκποίηση δημόσιαςγης, εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων και αποκατάστασηςτουπεριβάλλοντος.
* Κατάργηση των αντιδασικών νόμων, άμεση σύνταξη ΕθνικούΚτηματολογίου και Δασολογίου, όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.
* Να σταματήσει το κυνήγι προσωρινά στην Πελοπόννησο και οικυνηγετικοί σύλλογοι να συμμετέχουν στηναποκατάσταση τωνζημιών στα δάση και στην άγρια πανίδα.

Αγωνιζόμαστε:

* Να δημιουργηθούν επιτροπές κατοίκων, οι οποίες αυτοοργανωμένα και δημοκρατικά να ελέγχουν όλες τις αποφάσεις και ενέργειες που αφορούν την αποκατάσταση και διαχείριση του ζωικού και φυτικού περιβάλλοντος.
* Να κινητοποιηθούν άμεσα περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, επιστημονικές ομάδες κ.λπ. και σε συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές να συμβάλουν στην ουσιαστικότερη αποκατάσταση των ζημιών.

Ένα μεγάλο μέρος του δάσους και αρκετές κατοικημένες περιοχές σώθηκαν από την κοινή δράση και την αυτοοργάνωση των πολιτών. Στην ενεργοποίησή τους (με λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές κατοίκων κ.λπ.) βρίσκεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στις πυρόπληκτες περιοχές. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους…


Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα για τις Πυρόπληκτες Περιοχές

Κώστας είπε...

Ξέχασα να σας πω ότι η παραπάνω ανακοίνωση βρίσκεται και στο oikologio.gr

Epikourios Apollon είπε...

Λεπον:


ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ, ΕΓΙΝΕ

ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΑΣ ΧΤΙΣΟΥΜΕ







ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΟΞΥΓΟΝΟ

ΑΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΦΙΑΛΗ

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΡΟΣΙΑ

ΑΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ AIR CONDITION

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ

ΑΣ ΒΛΕΠΕΙ DISCOVERY CHANNEL

ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΜΕΖΟΝΕΤΑ




Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΑΣΗ

ΕΠΑΘΕ ΤΙΠΟΤΑ;

Denyal είπε...

πώς πάει παιδιά; συνεχίζουμε ή ατονίσαμε; ελπίζω το πρώτο. Κόβουνε λέει μαζικά τα δέντρα στον Καϊάφα, καμμένα ή όχι. Το mail μου είναι stmail@hotmail.com

ANDRAINO ADAMS είπε...

Ο κ. Pedro και η επενδυτική του χρηματοδότηση με βοήθησαν να επιτύχω τη χρηματοδότηση του έργου μου με την επιστροφή του επιτοκίου 2% σε αντάλλαγμα για το ποσό του δανείου των 500.000,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου μου και ήταν πολύ γρήγορο και ασφαλές, επομένως θα συμβουλεύσω οποιονδήποτε εδώ αναζητά δάνεια ή επενδυτές να επικοινωνήστε με τον κ. Pedro στο WhatsApp:+1-863-231-0632 Email: pedroloanss@gmail.com
Ευχαριστώ.